No image available

Priča o električnom biciklu Mental Manno

 

Prvi motocikli ionako su nastali na ramama bicikala tako da je poveznica između vožnje bicikla i motocikla vrlo blizu. Osječaj slobode prilikom vožnje biciklom ili motociklom je poseban, pa je izraditi vozilo koje objedinjuje oba spomenuta vozila bio zanimljiv izazov.

Priča o električnom biciklu model Mental Manno počinje sa proučavanjem motocikala iz 1930 godina prošlog stoljeća. Ti klasični motocikli uvijek su predmet znatiželjnih pogleda, pa su kao takvi atraktivni i za traženje uzora za izradu električnog bicikla retro izgleda.

Kako bi priča bila kompletna potrebno je bilo proučiti što više detalja kako bi krajnji proizvod odisao retro duhom, ali sa ovovremenim sustavima i sigurnošću korištenja.

Prednja vilica konstruirana je ispočetka po uzoru takozvane Girder vilice koja su bile standardno rješenje na motociklima spomenutog vremena.

Motori u prednjem i zadnjem kotaču izgledaju poput „bubanj“ kočnica tako da su osim prednosti dva pogona poslužili kao još jedna kulisa retro izgleda.

Izbjegnuti rezervoar i pritom održati starinski izgled posebno je zahtjevan zadatak. Spremnik u obliku rezervoara mogao je idealno poslužiti kao spremnik za baterije i popratnu opremu, no masa baterija koja bi bila tako visoko na rami utjecala bi na sigurnost upravljanja vozilom. Motocilistički izgled postignut je svijanjem gornjeg dijela rame tako da donekle prati siluetu rezervoara.

Pošto se ipak radi o biciklu ergonomija je trebala zadovoljiti današnje standarde poglavito brdskih bicikala kakvi su danas najviše u uporabi. Mental Manno je ergonomski sličan takozvanom "hard tail" brdskom biciklu, sa razlikom da je položaj vozača okomitiji, odnosno manje zamarajuć.

Namjena ovog električnog bicikla poglavito je vožnja gradom i savladavanje strmih ulica. Zbog toga služa dva motora. Oni su tu da osiguraju dovoljno okretnog momenta za neometanu vožnju gradom. Sinhronizirani rad motora omogućuje zabavniju i opuštajuću vožnju.

Kočnice odabrane za ovaj bicikl jedne su od učinkovitijih na tržištu, a moćnih šest klipova po kočnici samo su dokaz njihove moćnosti.

Detaljan članak o razvoju Mental Manno električnog bicikla možete pročitati na: www.electricbike.com


 

Technical details:

Drive and battery:

Battery: 20Ah, 48V LiFePO4 battery,

Power: 2x360 W brushless hub motors (separately activate), Rear motor is always ON, and the front motor can be manually turned ON.

Recuperation: No,

Autonomy just on motors: about 60km (37 Miles)

 

Digital dashboard and battery monitoring:

The Cycle Analyst V1

 

Charger:

Integrated on board.

 

Frame:

Size: 21“

Material: Cr-Mo

Headset: 1 1/8“

 

Brakes:

Breaking system: Gatorbrake 6 piston hydraulics disc brakes. Front rotor 203mm, rear rotor 160mm.

 

Tires and rims:

Tires: Schwalbe Fat Frank 26x2.3“

Rims: Aluminum alloy  doublewall 46mm wide.

 

Bottom Bracket drive:

Schlumpf innovations speed-drive (2 speed).

 

Saddle:

Brooks leather saddle.

 

Lights:

Front and rear: Retro design with LED technology.

No image available

Info:

Croatia, Zagreb

+385 (0)98 580 427

E-mail:

mannoinfo@gmail.com

++ LIFESTYLE ELECTRIC BIKES ++

Site counter: 

Free Web Hosting